Elindulnak a tervezési munkák a Mohács 500 projektben

A napokban megkezdődhet a II. Lajos Emlékhely látogatóközpontjának, és a hozzá tartozó panorámapontnak a tervezése, valamint a volt Kenyérgyár épületének és területének az átalakítása. A nyertes pályázók körülbelül 5 hónap múlva készülnek el a tervekkel.

A mohácsi csata 500. évfordulójára, 2026-ra kormányzati támogatással fejlesztések, programok valósulnak meg Mohácson és a térségben. Amellett, hogy méltóképpen emlékezünk a csatában elesett hőseinkre, a kivitelezendő projektek területfejlesztési és történelmi jelentőséggel bírnak, a régió Magyarország egyik legnagyobb kulturális-turisztikai húzóerejévé válhat.

Mohács városát 4 nagy projekt érinti közvetlenül:

  1. A Széchenyi tér átépítése, parkolás kiváltása parkolóház építésével, a Fogadalmi Templom és környezetének tovább építése, valamint a Városháza felújítása.
  2. A Szent János Hotel kapacitásainak növelése korszerűsítéssel és bővítéssel, emellett a városközponthoz kapcsolódó dunai partszakasz rendezése, a Sokac rév felújítása.
  3. A Csatatéri Emlékkápolna és a Kálvária felújítása a hozzájuk kapcsolódó közterülettel,
  4. Továbbá a II. Lajos Emlékhely fejlesztése, látogatóközpont kialakításával, tematikus sétány létrehozásával.

A tervezők kiválasztására irányuló beszerzési/közbeszerzési eljárások folyamatban vannak, több eljárás a napokban zárul a tervezési szerződés megkötésével.