"Mohács 500 a helyi oktatásban" programsorozat indult az MTÁI Széchenyi István Általános Iskolája, a Mohácsi Tankerületi Központ szervezésében és Mohács Város Önkormányzatának, a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeumnak az együttműködésével.

A programsorozat nyitásaként, október 27-én tartottuk a tankerület illetékességi területén, a Mohácsi, Bólyi és Siklósi Járások állami, egyházi, nemzetiségi általános és középiskolák történelem tanárai részére a szakmai napunkat, melynek keretében először egy bemutató órára került sor a Széchenyi Iskolában.

A mohácsi csatáról szóló történelem órát Tolvaj Andrásné mesterpedagógus tartotta. Ezt követően a SLAMI nagytermében egyetemi tanárok, kutatók, régészek, antropológus a mohácsi csatával kapcsolatos legújabb kutatásokról szóló előadásait hallgatták meg az érdeklődő pedagógusok és intézményvezetők, valamint száz középiskolás tanuló, akik a mohácsi gimnáziumból és szakképző iskolából érkeztek.

Az előadók között köszönthettük Dr. Varga Szabolcs történészt, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársát, Dr. Bertók  Gábort, a Janus Pannonius Múzeum igazgatóját és a múzeum régész kutatóját, Dr. Haramza Márkot és Dr. Pálfi Györgyöt a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékének vezetőjét, antropológust.

A délutáni program keretében Galán-Fazekas Ibolya a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum múzeumpedagógusa vezetésével "városi sétán" vettek részt a történelem tanárok, érdeklődő  pedagógusok, amelyen a mohácsi csatával kapcsolatos emlékállításokat kerestük fel.