Tisztelt Olvasó!

Köszöntöm Önt a Mohács 500 projekt hivatalos honlapján.

Ha Mohács városára gondolunk, egy dolog biztosan eszünkbe juthat: a mohácsi csata. Közel fél évezrede történt, és a mai napig kérdéseket vet fel, melyre történészek, régészek, antropológusok kutatják a válaszokat. Egy dolog azonban megkérdőjelezhetetlen: félelmet nem ismerő, hazájukat feltétel nélkül szerető katonák harcoltak a magyar honért.

Egy nemzet történelme meghatározza a társadalma identitását, szokásait, kultúráját. Az identitás őrzéséhez azonban - ugyanúgy, mint a nemzeti kultúra fenntartásához és átadásához - intézmények kellenek: "a templom és az iskola", de a család, egy esemény, egy emlékhely is elengedhetetlenek.

Éppen ezért fontos emlékeznünk egy olyan, a magyar nemzet és a Keresztény Európa történelmének meghatározó eseményére, mint az 1526. évi mohácsi csata.

Az 500. évfordulón számot kell vetnünk a múlttal, túl kell lépnünk a vesztes csata attitűdjén. Új feladat áll előttünk, felismerni, rögzíteni és tudatosítani, hogy nem hiába harcoltak hőseink, nélkülük ma már nem lenne lehetőségünk emlékezni önfeláldozásra, hősiességre és a hazaszeretetre.

A kormányzati támogatásnak köszönhetően a megvalósuló projektek, programok új szintre emelik Mohács és térségét, a régió Magyarország egyik legnagyobb kulturális-turisztikai húzóerejévé válhat.  

Fedezze fel Mohácsot és annak gazdag történelmét, és élje át az 500. évforduló különleges hangulatát!